Петак, 29. Јул 2022.

„ЂЕРДАПСКА РЕГАТА“ КРЕНУЛА НА ПУТ ОД 92КМ

Најмлађи учесник регате, има седам година и зове се Зоја Матовић

Јубиларна 20. „Ђердапска регата“ данас је стартовала са плаже у Текији. На тродневни спуст Дунавом, од Текије и Кладова до Кусјака код Неготина, кренуло је више од 150 учесника, од седам до 77 година, из Србије и Румуније са око 50 пловила. Осим добре забаве и дружења, циљ учесника је и промоција реке Дунав, упознавање са богатим културно-историјским наслеђем овог краја али и промоција боравка у природи, спорт и камповање.

Увек добро расположене учеснике регате чека пут од 92 км. Сем пловидбе и одмора, на лепим дунавским плажама, дружиће се са мештанима који ће их угостити кулинарским специјалитетима овог краја. По завршетку сваке планиране етапе пловидбе, наутичари ће на крају дана на плажама и преноћити.

Речни караван, првог дана, треба да пређе етапу дугу 26км. Проласком кроз бродску преводницу Хидроелектране „Ђердап 1“, пловидбу ће наставити ка римском утврђењу Диана и тврђави Фетислам. У Кладову ће посетити Археолошки музеј Ђердапа а, ако временски услови дозволе, на плажи ће се окупати и одморити, а онда наставити пловидбу до остатака Трајановог моста, у Малој Врбици, где ће вечерати и у шаторима преспавати.

У другој етапи пловидбе Дунавом, од 46 км, учесници ће сазнати приче и легенде о „Дунавској Атлантиди“, острву Ада Кале које је потопљено приликом подизања Ђердапске бране. Након тога, у селу Корбово мештани ће, на самој плажи, спремити за све учеснике традиционални ручак. Дан ће завршити вечером и камповањем на прелепој плажи у Брзој Паланци.

Осталих 20 км планирано је да се пређе последњег дана регате, у недељу. Наутичари ће у селу Михајловац одморити, а онда до плаже Кусјак, код Неготина где се  завршава тродневна пловидба Дунавом и дружење уз концерт групе „Le Bonens“ из Неготина.

Организатор „Ђердапске регате“ је Кајакашки клуб „Текија“, а 20. јубиларну манифестацију реализовали су у сарадњи са општинама Кладово и Неготин, и туристичким организација ова два града, а уз спонзорство „Ђердап услуга“ и трговинског ланца „Текијанка“. Подршку у релизацији 20. регате пружио је Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Најмлађи учесник регате, има седам година и зове се Зоја Матовић