Понедељак, 21. Март 2022.

НАПРЕДУЈУ РАДОВИ У ТВРЂАВИ ФЕТИСЛАМ

За реализацију пројекта “ЕУ за културно наслеђе и туризам”, за обнову и реконструкцију средњовековне тврђаве "Фетислам" из фондова Еу опредељено је 1,3 милиона евра.

Пројекат садржи конзерваторске радови у оквиру којих ће бити обновљена Варош капија, са бедемом од првог до шестог бастиона и припадајућим лагумима, капије, летња позорница и приобалне куле у Малом граду.
Осим улагања у културно-историјске објекте, пројекат има за циљ и да пренесе знања о успешним моделима одрживог развоја туризма, подигне квалитет туристичке понуде пласирањем бесповратних средстава, као и да унапреди препознатљивост и атрактивност источне Србије и Доњег Подунавља као туристичких дестинација.

 - Радује ме да обнова средњовековне тврђаве Фетислама напредује из дана у дан. Некада је за мештане ово био центар културних дешавања. Редовно су одржавани концерати, који су слушали и грађани Румуније на својој обали. То је пример како Дунав спаја народе и шири културу - навео је Александер Бец, вођа пројекта #ЕУ заТебе-За културно наслеђе и туризам после обиласка радова.

Реконструкција тврђаве Фетислам значајна је не само са историјског и културолошког аспекта очувања српског и европског наслеђа, већ и као простор који ће обогатити туристичку понуду Кладова и допринети привредном развоју и отварању нових радних места.

Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ је Општини Кладову одобрила финансирање пројекта којим се уређује пешачко-бициклистичка стаза у рову тврђаве Фетислам. Одобрено је преко 78.000 евра, уз учешће Општине од 20 процената.

Циљ овог пројекта је да се направи једна модерна пешачко-бициклистичка стаза као један мини „де тоур“ Еуровело 6 стазе, која ће бити доступна и пешацима и бициклистима, а само у изузетним случајевима и за моторизована возила, рекао је члан Привременог органа Општине Кладово Никола Вуковић.