Четвртак, 10. Децембар 2020.

НЕМАЧКА И ЕУ ФИНАНСИРАЈУ РЕКОНСТРУКЦИЈУ ТВРЂАВЕ ФЕТИСЛАМ

Општина Кладово и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ потписале су Меморандум о разумевању за обнову и реконструкцију средњовековне тврђаве Фетислам, што је пројекат од 1,3 милиона евра, а финансира се из 16,6 милиона евра вредног пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам.

Председник општине Кладово, Саша Николић и представник ГИЗ-а, Александар Бец су након потписивања Меморандума, поручили да је обнова тврђаве Фетислам значајна не само са историјског и културолошког аспекта очувања српског и европског наслеђа, већ и као простор који ће обогатити туристичку понуду Кладова и допринети привредном развоју и отварању нових радних места.

Обнова тврђаве Фетислам подразумева извођење конзерваторских радова у оквиру којих ће бити обновљена Варош капија и припадајући део бедема тврђаве, као и лагуми у самом бедему, капије, летња позорница и две кружне куле. Обнова тврђаве Фетислам у Кладову део је пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам, кога са 15 милиона евра финансира Европска унија, док са још 1,6 милиона евра учествује Влада Немачке.

"Мали градови откривају велике приче са пуно потенцијала, а ово је прича коју Кладово има да исприча и зато смо поносни што удружујемо снаге са Србијом у заштити тврђаве Фетислам", поручио је шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, који је заједно са министарком трговине и туризма, Татјаном Матић и министарком за европске интеграције, Јадранком Јоксимовић присуствовао онлајн конференцији и потписивању Меморандума о разумевању.

Осим улагања у културно-историјске објекте, пројекат има за циљ и да пренесе знања о успешним моделима одрживог развоја туризма, подигне квалитет туристичке понуде пласирањем бесповратних средстава, као и да унапреди препознатљивост и атрактивност источне Србије и Доњег Подунавља као туристичких дестинација.