Петак, 08. Октобар 2021.

Плодови рада удружења „Мисија креатива“ на изложби у Дубаију

Председник општине Кладово, Саша Николић, посетио је удружење „Мисија креатива“. Тим поводом, председник је чланицама удружења пружио подршку у даљем раду и стварању традиционалних употребних предмета и сувенира.

Спретне руке ткаља овог удружења оживљавају дух прошлости. Традиција и култура влаха наставља да живи кроз рад удружења „Мисија креатива“.  Карактеристични вез на влашкој ношњи  назван  „штампуит“ , везен је на плишу у виду влашке руже . Као чувари традиције, чланице удружења „Мисија креатива“ прикупљају старе предмете, комаде намештаја, одећу и ношњу, савладавају технике старих заната, користе природне материјале као што су вуна и памук.

У сарадњи са Етно мрежом, удружење присуствује на разним едукацијама ткања, модерног веза, грнчарије. Своју афирмацију стекли су на локалном нивоу уз подршку локалне самоуправе, а низ пројеката реализовали су у сарадњи са општином Кладово, Заводом за запошљавање, Етно мрежом, у међународној сарадњи као и кроз донације са УСАИД-ом.

На изложби „Славимо жене и наслеђе" која је приказала рукотворине из свих крајева Србије, одржаној јуна месеца у резиденцији Амбасаде САД, са својим радовима и умећем учествовале су и чланице удружења „Мисија креатива“.

Заједничко залагање удружења „Мисија креатива“ са осталим удружењима Етно мреже виду тканих јастука као производа креативне индустрије изложени су на светској изложби „Експо 2020 Дубаи“ где је отворен  српски павиљон. Јастучнице су ткане клечаном техником ткања са препознатљивим мотивом пиротског ћилима.