Четвртак, 04. Аугуст 2022.

СЈАЈНИ УТИСЦИ СА „ЂЕРДАПСКЕ РЕГАТЕ“

фото: ЕУ за културно наслеђе и туризам

Око 200 учесника тек завршене јубиларне 20. регате из Србије, Румуније, Молдавије и Македоније дуго ће сређивати своје утиске. Дунав, љубав према природи и дружење је оно што је повезало младе и старије наутичаре на путу од 92км. Добро расположеном речном каравану није сметала врућина, а ни киша. У тродневној пловидби од Текије, Кладова и до Кусјака код Неготина, наутичари су уживали у лепотама моћне реке, а последњег дана на плажи је, уз свирку „Ле Боненс“ бенда из Неготина, приређена журка.

Циљ регате је промоција Дунава и упознавање са културном баштином Доњег Подунавља. Авантуризам и добро дружење нису изостали, а најузбудљивији је био пролазак кроз преводницу Хидроелектране „Ђердап“. Обишли смо део где је, како многи кажу, Дунав најлепши. Видели смо римско утврђење Диана и тврђаву Фетислам у Кладову на којој се изводи реконструкција у оквиру нашег пројекта, наводи Ненад Константиновић, менаџер пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“.

„Ми сада са овим превођењем прелазимо из једног у друго језеро, што је врло интересантно. Надморске висине између ова два језера више су од 28м. Налазимо се у горњој комори бродске преводнице, чекамо да се изједначе нивои доње и горње преводнице, па прелазимо у другу комору, и излазимо у друго језеро, односно језера ХЕ „Ђердап 2“, изјавио је у току преласка кроз преводницу ХЕ „Ђердап 1“ Вукашин Радић, председник Кајакашког клуба „Текија“ и организатор регате.

Ове године први пут су „Ђердапску регату“ посетили суседи са друге стране обале Дунава, из Румуније. Мирча Драган, из Турн Северина, каже да је “срести нове пријатеље дивно, као и сама природа. Иако живим на другој страни Дунава, овога пута сам открио пуно тога новог“. Своје утиске не крије ни Јовица Јовелић из Сремске Митровице за кога је занимљив део Дунава куда су прошли, због постојања бројних римских остатака, а Трајановим мостом је одушевљен. Посетили су, хвали се наутичар, и Археолошки музеј у Кладову. На крају, учесници су се опростили, али уз обећање, да ће се следеће године у исто време окупити и кренути Дунавом у још једну авантуру.

Организатор „Ђердапске регате“ је Кајакашки клуб „Текија“, а целу манифестацију подржао је пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а на подручју Доњег Подунавља и источне Србије спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Подршку „Ђердапској регати“ традиционално пружају општине Кладово и Неготин и туристичке организације ова два града.