Субота, 02. Јул 2022.

Трка мира у Кладову

Најдужа међународна штафетна трка на свету "Трка мира" данас је прошла кроз Кладово. Трка прати ток Дунава који је проглашен "Реком мира" у склопу пројекта свих подунавских земаља.

Бакљу мира, симбол манифестације, у наш град унео је Славољуб Малетић, помоћник председника општине Кладово. Међународној екипи тркача прикључили су се и спортисти из Кладова на челу са Борком Туфајевићем, генералним секретаром Спортског савеза Кладово.

"Глобална спортска манифестација посвећена је миру, хармонији и пријатељству међу људима и народима. Бакља која симболизује тежње за мирнијим и срећнијим светом, прелазећи из руке у руку повезује људе из целог света", рекао је Предраг Кнежевић, директор Трке мира Србије.

Светски првак у маратону  Александар Арсић, из Ниша, открио је на Дунавском кеју, поред имена нашег града, таблу са натписом "Дунав река мира" као обележје људске тежње за успостављањем мира на планети.

Представници општине Кладово, Туристичке организације Кладова и Спортског савеза Кладова организовали су за све учеснике трке и мештане културно-уметнички програм у коме су наступиле Етно група "Гривна", денс група "Реаденс", а приређена  је и  изложба слика награђених ученика основних школа и Удружења "Нада".

"Трка мира", са традицијом дужом од три деценије, пропутовала је кроз 160 земаља на свих седам континената у којој је учетвовало више од седам милиона људи.

Генерални покровитељ "Трке мира" кроз Србију је Народна Скупштина Републике Србије и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.